Istoria telefoanelor mobile

Este incredibil cum, in decursul a 10 ani, am plecat de la Nokia 3310 all the way to iPhone X. Istoria telefoanelor mobile este mult mai veche, mai exact, incepe in anul 1940 cand a fost dezvoltata tehnologia necesara, limitata pentru multa vreme doar pentru zona militara, ca in 1980 sa fie utilizata la scara larga.

Daca timp de 40 de ani aceasta a fost disponibila doar armatei, imagineaza-ti acum ce detine armata si ce va primi publicul peste alti 40 de ani.

Deviez putin de la subiect pentru ca mi-am amintit de o conversatie avuta cu un fost cadru militar, colonel de felul lui, despre GPS-uri. Tipul pe la 70+ ani, cu o forma fizica de invidiat, era pur si simplu stresat de faptul ca populatia are acces la GPS si explica, cu patos si debit verbal, cum armatele care utilizau GPS-ul, in actiuni militare, aveau avantajul in lupta.

Revenind la subiect, imi amintesc cum foloseam un port de chei (am avut-o si la gat dar trecusem la next level) si ma minteam ca am un telefon la ureche. Mi se parea incredibil sa iti permiti un telefon mobil iar cand auzeam de Vertu (varianta premium multa vreme), care costa peste 1000 euro, mi se bloca mintea.

Americanii, prin ’49, via AT&T, permiteau apeluri intre doua aparate de telefonie mobila, o cutie neagra cu un receptor care cantarea cam 35kg,  folosindu-se de undele radio, 3 la numar, si numai prin interventia manuala a operatorilor. Ca sa vorbesti, respectiv sa asculti, apasai si ridicai degetul de pe un buton (walkie talkie careva?).

istoria telefoanelor mobile
Istoria telefoanelor mobile – Sursa

Prin aprilie ’73, Motorola produce primul telefon mobil, cantarea undeva la 1 kg, 30′ durata de viata a bateriei si 10h necesare pentru incarcare.

10 ani mai tarziu, apare prima retea celulara, analogic, 1G – in prezent discutam de 5G – a carei implementare a costat 100m usd.

In 1990 deja istoria se scrie, telefoanele mobile devin disponibile consumatorilor iar restul este… asa cum spuneam, istoria telefoanelor mobile.

evolutia telefoanelor
Evolutia telefoanelor – Sursa

Un comentariu la „Istoria telefoanelor mobile”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *