Suntem prea saraci ca sa cumparam lucruri ieftine

Haina face omul – o mizerie de proverb care nu denota decat ignoranta si indiferenta oamenilor cand vine vorba de imbracaminte.

Nu ma intelgeti gresit, evident ca ne imbracam curat si potrivit pentru momentul zilei si / sau evenimentul la care participam, trebuie sa fim impecabili si sa purtam cele mai noi modele aparute. „New arrivals” le intituleaza americanii pentru ca altfel suntem demodati si prea saraci ca sa cumparam lucruri ieftine.

Cum arata o fabrica de haine – Sursa

Ce este in neregula cu poza de mai sus? Nimic, nu? Oameni la munca, ca atat au invatat, arata cat de cat ok, totul este perfect.

Opulenta si statutul social, indiferent de tara dar cu puternice influente in Romania, ne definesc. Ne-am nascut sa fim superiori, sa dominam pamantul si speciile de pe el, sa fim rasa suprema si sa evoluam. Dar nu ne-am nascut sa umilim alti oameni, sa fim ignoranti si indiferenti la nevoile lor, sa-i exploatam si sa ne pi***m pe ei.

Bine, prin cafenelele si cluburile de fitza dar si in traficul din Bucuresti, exista o rasa suprema. Aceasta rasa este alcatuita de oamenii care te dispretuiesc daca ai o masina mai ieftina decat a lor, o haina care nu este „in ton cu moda” sau daca nu-ti permiti un tricou de la B0$$ de 200 euro. Sunt aceeasi oameni care, atunci cand au o problema, invoca divinitatile si ar renunta la orice numai sa treaca cu bine peste.

Ai auzit de Rana Plaza sau de Dhaka? Dar de Bangladesh (aaaa, asta parca suna cunoscut).

In 2013, o cladire cu 6 etaje, ce adapostea 5 fabrici de imbracaminte, s-a prabusit. Peste 1100 de oameni au murit iar alti 2500 au fost raniti.

bangaldesh dhaka – Sursa

Iti zic de treaba asta, putin probabil sa te intereseze, ca sa intelegi ca tricoul tau de firma, pe care ai dat 200 euro, cel mai probabil a fost facut in una din fabricile astea unde, conform unor documentare, copiii lucreaza pentru 20 de penny pe zi. Sa-ti traduc, lucreaza pentru 80 de bani. Stai sa fiu mai clar daca te pierzi, pentru nici macar 1 leu pe zi

Asadar, ce este in neregula cu poza asta?

Fabrica in bangladesh saracie – Sursa

Iti recomand sa te uiti la filmul asta, merita.

8 comentarii la „Suntem prea saraci ca sa cumparam lucruri ieftine”

  1. Of, câte aş avea de spus despre asta. Dar ştiu, părerile sunt împărţite.
    Faptul că ne cumpărăm haine ieftine nu înseamnă că suntem mai ok. Ar trebui să ne gândim cum au ajuns atât de ieftine pentru că producţia nu este tocmai ieftină (personal, material, curent, distributie, stocare etc.). Aşa că poate hainele mai scumpe ar fi o opţiune mai bună din acest punct de vedere. Dacă acei bani ar fi justificaţi şi ar ajunge la oamenii care lucrează din greu pentru ele.
    În plus, dacă nu ar exista aceste firme, oamenii nu ar avea nici atât de lucru. Nu ar avea chiar nici un mijloc de a-şi câştiga traiul. Problema stă în conducerea acelor tări. De ce ei permit asta?
    Acum nu putem spune că rezolvarea este să nu mai cumpărăm haine. Nici nu înţeleg de ce mergem atât de departe. De ce nimeni nu îşi pune problema din ţara noastră? Ştiţi că importăm în prostie produse lactate, în condiţiile în care avem o mulţime de fermieri care nu au unde să îşi vândă marfa? Vindem în străinătate cereale ca să importăm făină, produse de panificaţie şi altele. Ştiţi că multe fabrici de încălţăminte şi îmbrăcăminte trebuie să facă export pentru că noi nu cumpărăm un produs ,,made in RO”?
    Hai să vedem ce putem face pentru noi şi cei din jurul nostru. Şi să privim problemele mai amânunţit. Pentru că de multe ori ,,ceea ce vezi nu e ceea ce crezi”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *