Revolutia IoT Internet of Things

Revolutia IoT Internet of Things a inceput chiar acum, in jurul nostru. Poate suntem prea ocupati sa realizam dar lucrurile incep, la propriu, sa comunice cu noi, sa se miste si sa ne faca, teoretic, viata mai usoara.

Zilele trecute am participat la un eveniment care a abordat si subiectul IoT. A avut o abordare foarte misto. Nu powerpoint-uri, nu speach-uri plictisitoare sau filmulete de pe YouTube ci o demonstratie live. Sala de evenimente era integral conectata prin IoT iar administratorii puteau sa regleze temperatura, sa aprinda/stinga lumina, sa blocheze usile etc doar prin telefon.

Ce este IoT si cum ne ajuta

Internet of things, simplist vorbind, reprezinta conectarea echipamentelor, in mod securizat, la o platforma software. Un fel de hub central care primeste date de la fiecare device, le prelucreaza, afiseaza si gestioneaza. Cel mai important, permite utilizatorului sa acceseze toate echipamentele dintr-un singur loc, de pe unul sau mai multe dispozitive mobile (telefon, tableta, desktop).

Internet of things
Cum functioneaza internet of things si ce leaga echipamentele – Sursa

Este iarna, afara sunt -20 de grade, iar tu esti in drum spre casa. Te gandesti doar la pornirea centralei, incalzirea mesei, a unei bauturi si dupa la o baie fierbinte. Prin IoT poti sa le pregatesti pe toate direct de la birou sau in drumul tau spre casa, de pe telefon.

Esti plecat in vacanta si ai uitat sa uzi florile? Nicio grija, accesezi de pe telefon sistemul de irigatie si, la un click distanta, pornesti apa.

Ai uitat geamul deschis si incepe o furtuna? Din nou, nicio grija. Iti deschizi telefonul si comanzi inchiderea geamurilor.

Cele trei exemple de mai sus reprezinta o imbunatatire a calitatii vietii, o usurare a activitatilor marunte dar si o modalitate prin care sa faci lucrurile in paralel, mai repede, fara stres si fara a consuma timp.

Revolutia IoT Internet of Things

IoT este la inceput. Echipamentele care permit o astfel de conectare sunt greu de gasit sau scumpe, integrarea lor prezinta o problema iar utilitatea IoT, pe langa exemplele banale de mai sus, nu este inca exploatata.

Cand scriam despre istoria telefoanelor mobile spuneam ca nu inteleg cum, in 10 ani, am evoluat atat. Imagineaza-ti ce urmeaza!

Revolutia IoT a inceput, se discuta despre masini automate, taxiuri zburatoare autonome si multe altele. Trebuie doar sa deschizi ochii & urechile si sa faci parte din ea.

Viitorul ne rezerva multe, depinde doar de noi cum alegem sa-l modelam, intelegem si traim.

 

10 comentarii la „Revolutia IoT Internet of Things”

  1. Tehnologia evoluează foarte rapid in zilele noastre. Nu avem cu ce ne opune, dar ne și ajută dacă știm să folosim cu măsură și cum trebuie această evoluție.

  2. Oh, cat astept eu ca aceste echipamente inteligente sa poata fi folosite pe scara larga! Abia astept! In automotive, deja a aparut posibilitatea sa pornesti masina si sistemul de incalzire interior din casa, fara sa fie nevoie sa iesi in frig!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *