Ghidul nesimtirii

Ghidul nesimtirii este compus din toate actiunile pe care, crezi tu, ai voie sa le faci fata de lucrurile si oamenii din jur. O vorba spune ca libertatea ta se opreste acolo unde incepe a mea.

Zilele trecute mergeam prin parcul de la Mogosoaia. Lume multa, copii la fel de multi, muzica, relaxare si frig. Iesisem la o plimbare scurta, inainte de culcare, pentru a da o tura de parc.

Primii nesimtiti sunt cei care merg in paralel, vreo 5-6 insi, desi strada/aleea este foarte aglomerata sau stramta. Inteleg ca vrei sa joci Tara, tara, vrem ostasi dar joaca in p..a mea la tine acasa si lasa-ma sa ma plimb linistit, nu trebuie sa te ocolesc pe iarba, pe langa gard sau pe bancute ca ti-e tie lene sa iti pese de restul.

2 metri mai incolo, ghidul nesimtirii se completeaza cu cetatenii de o etnie dubioasa. Patru la numar, cu fuste, aur in gura si batic pe cap, fac covor de seminte, in mijlocul drumului, langa doi politisti. Daca despre primii sunt convins ca ar avea un capitol in ghidul nesimtirii, cei doi politisti ar putea fi incadrati la prefata in acelasi ghid.

Ajung la coada pentru un hot-dog. Aglomeratie multa. Intreb cine este ultimul la coada. Liniste, niciun raspuns. Ma asez tacticos si cer o portie de hot-dog. N-apuc sa termin propozitia si sunt apostrofat de una bucata femeie, 40 ani, usor bruneta, plictista de viata, cu mare pofta de mancare:”Mda, eram si eu la coada”. Calm, cu o voce joasa, imi cer scuze si o invit sa comande. Evident ca nu-mi raspunde si trece in fata. Toleranta mea la nesimtire si prostie tinde spre 0. Ii urez pofta buna si-mi vad de treaba.

Nu stiu cum sa va zic, dar mor cand salut pe cineva si nu primesc niciun raspuns. Ba nene, daca te salut, fie si din greseala, oboseste-ti maxilarul si limba si raspunde in p..a mea. Sau esti prea pretios sau suparat ca vinzi hot-dog?

Capitole intregi, din ghidul nesimtirii, ar putea fi compuse si din cei care:

  • Nu iti multumesc cand le tii usa deschisa. Probabil Ghidul bunelor maniere functioneaza intr-un singur sens
  • Nu se ridica de pe scaun, chiar daca ai 20 de ani dar se vede cu ochiul liber ca ti-e rau
  • Claxoneaza de-a-n pulea ca se grabesc la urmatorul semafor
  • Depasesc coloana la semafor si se uita in scarba la saracii care stau ca prostii blocati
  • Vorbesc la telefon de parca’s pe stadion
  • Folosesc toaleta de parca-i una turceasca. Cum sa nu nimeresti o gaura de 30 cm?

Si-as putea continua la infinit.

Ma mira cum politetea, obedienta fata de reguli si legi, rabdarea si bunul simt, apar cand iesim din tara.

Ori nu-ti pasa de natia ta, ori esti mai prost decat prevede legea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *